ROKAJL

07.11.2013 11:13

PRECOSA rokajl (angl. PRECIOSA Rocailles, PRECIOSA Seed Beads) je nejpoužívanějším druhem skleněných perliček, drobného skleněného zboží, někdy lidově nazývaného šmelc, které vzniklo v 15. století v italských Benátkách. Průmyslově se vyrábí v Čechách už od 18. století.

PRECIOSA perličky kulatého tvaru se vyrábějí unikátní technologií sekání skleněných trubiček s kulatou či hranatou dírkou na různě malé kousky, které se dále teplem kulatí a leští a následně třídí podle velikosti a tvaru.

PRECIOSA perličky se vyrábějí ve velikostech od 1,5 mm do 8 mm, velikostní značení českých perliček se uvádí v tradiční, tzv. nulkové řadě. Běžné velikosti jsou od nejmenší 16/0 po největší 1/0, raritou jsou pak čtyři velké velikosti 31/0, 32/0, 33/0 a 34/0, nazývané lidově brambory.

Podle stupně následného zpracování dělíme PRECIOSA perličky na tzv. hutní a zušlechtěné. Zatímco hutní rokajl je ponechán ve své čistě skleněné podobě, rokajl zušlechtěný je dál povrchově zdoben, například barvením, galvanizováním či dalšími druhy nejrůznějších dekorů.

Zpět