Plná výšivka

24.02.2011 16:25

Předlohy pro vyšívání

Předlohy pro nekřížkové vyšívání mívají jak obrysy, tak detaily, označující plochy, které budou vyšité samostatně. Každý list se vyšívá zvlášť, vyplní se bavlnkou. Každý okvětní plátek se vyšívá zvlášť, obvykle se vyplňuje celá plocha každého okvětního plátku samostatně.

Vzory pro vyšívání bývají velikostí voleny tak, aby jednotlivé plošky šly snadno vyplnit a stehy nemusely být příliš dlouhé a tudíž se potom neshrnovaly nebo o něco nezachytávaly. Pokud je plocha příliš velká, musí se volit steh plochý. Je to podobný postup jako u malování jehlou, ale vzhledem k silnější bavlnce to jde rychleji. Stehy se nekladou vedle sebe, ale hřebenovitě a zapadají potom do sebe. Stonky se vyšívají většinou stonkovým stehem. Dalším typem stehu je uzlíčkový, který se používá mnohdy k vyplnění středů květin. 

Materiál k vyšívání

Vyšívá se buď perlovkou nebo moulinkou. Na klasické a pracné malování jehlou se používá spíše moulinka protože je možné oddělit vlákna a vyšívat třeba jen dvoj či trojvláknem. Běžně si pro vyšívání získala oblibu perlovka. Je v klubíčkách a snadno se s ní pracuje. Má mnoho odstínů a barev, včetně melírovaných.



 

 

Zpět